05 syyskuuta 2021

Viljelykset

 Satokausi alkaa pikkuhiljaa hiipumaan tältä kesältä. Niistä ei ole tullut tehtyä postausta, joten kootaan tähän kesän saldoa. Kuuma kesä teki kasvusta oikullista. Kasvualustojen kosteus vaihteli suuresti, vaikka kastelua tehtiin päivittäin. Harsoja käytettiin varjostamaan ja estämään veden haihtumista. Kesäkurpitsalla oli myös katteena ruohosilppua. 


Ensimmäiset kasvulavojen kylvöt tehtiin yhteen lavaan 28.4. Lavan päällä oli aluksi valokatekansi. Tämä osoittautui hyväksi keinoksi aikaistaa kylvöjä. Siemenet olivat valmiina odottemassa kasvukauden alkua. Kasveina olivat: tilli, rucola, lehtisalaatti, jäävuorisalaatti ja mangoldi. Lehtisalaatti ja mangoldi antavat vieläkin satoa.

Keskimmäisessä lavassa kasvaa monivuotisena raparperi ja ruohosipuli. Ruohosipuli kannattaa leikata keskellä kesää matalaksi, niin se kasvattaa uuden kasvuston. Näin saa pakkaseen ruohosipuli silppua. Lavan tyhjän tilan kasvina oli retiisi, joka ei tänä kesänä suostunut kasvattamaan satoa. Sen mielestä kukinta oli tärkeämpää ;)

Kolmannen lavan kasveina olivat kesäkurpitsa ja ruokasipuli.kesäkurpitsa
'Diamant F1'


Aitapensas ja varaston seinä muodostavat suojaisan ja lämpimän nurkkauksen, jossa kasvaa amppelimansikka ja 2 pensastomaatti.

amppelimansikka
pensastomaatti 'Totem'


Tomaatit kerättiin sisälle kypsymään tällä viikolla. Pidän tässä sanomalehteä suojana. 
Sokeriherne kasvatti noin metrisen kasvuston ja teki palkojakin. Elokuun alussa ruukku tyhjennettiin, kun herneen kasvusto alkoi ränsistymään. Ruukku osoittautui aivan liian pieneksi. Herne oli kasvattanut ruukun täyteen juuria.

sokeriherne


Takaterassin reunalle mieheni rakensi keväällä pitkän yrttilaatikon. Tässä kasvaa mäkimeirami, persilja, viinisuolaheinä, jäävuorisalaatti ja pieni ruohosipuli. 
Pullonkorkeista askarteltiin nimikylttejä.Terassin kaiteella on myös pienempiä yrttikoreja.

basilika ja rosmariiniminttu


2 kommenttia:

  1. Pienet yrttikorit lähellä ruokailupisteitä ovat käteviä. Siitä on helppo napsaista lautasen reunalle. Jopa yrttien tuoksu tuo omat aromit ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttejä tosiaan tulee käytettyä enemmän, kun ne kasvavat lähellä keittiötä. Opettelua vielä itsellä näiden käytössä. Tänä kesänä tehtiin onnistuneita marinadeja eri lihoille.

      Poista