14 elokuuta 2021

Puutarhan satoa

 Viimeisen reilun viikon aikana marjasatoa on saatu jalostettua talvisäilöön. Pienen pihan viljelmät on  pienimuotoisia: yksi puna- ja mustaherukkapensas, omenapuu, punaluumu, kolme kasvilavaa, yrttilaatikko, kaksi pensastomaattia, 3 mansikkaa ja pienempiä ruukkuja sokeriherneelle ja yrteille. Esittelen tässä pensaita ja puita.

Punaherukkapensas yllätti tänävuonna ja tuotti marjoja yli 20 litraa. Mustaherukka on lajikkeeltaan 'Öjebyn'. Se ei ole oikein tehnyt koskaan kunnon satoa, johon vaikuttaa sen turhan ahdas kasvupaikka ja voimakas rento kasvutapa. Mustaherukan vaihto pystykasvuisempaan lajikkeeseen onkin nyt ollut harkinnassa. Syksy olisikin hyvä aika mustaherukan istuttamiseen.


punaherukkamustaherukka
Ribes nigrum 'Öjebyn'Kääpiöivä omenapuu 'Petteri' on tämän kevään tulokas pihaan. Petterille pölyttäjäksi valitsin koristeomenapuun: paratiisiomenapuu 'Erstaa'. Petteri teki jo muutaman omenankin.

Kuvassa 'Petteri kesäkuun alussa kukinnan jälkeen. 

omenapuu
Malus domestica 'Petteri'Punaluumu 'Kuokkala' on kasvanut pihalla viisi vuotta ja on tuottanut satoa kolme viimeistä vuotta. Tämän kesän sadon kypsymistä pitää vielä odotella kuukauden verran.


punaluumu
Prunus domestica 'Kuokkala'

Mehua saatiin 10 litraa ja lisäksi kolme purkkia mustaherukkahyytelöä. Kuvassa lisäksi basilikapestoa pakkaseen jääkuutiorasiassa.


Oman maan tuotokset on aina iloinen asia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti