17 lokakuuta 2021

Parin viikon puuhat

 Suurin osa piha syyspuuhista on valmiina. Puiden ja pensaiden lehdet ovat pudonneet, vaikka vielä muutama väriläiskä pihalta löytyy. Kasvilavat on tyhjennetty ja mansikkalaatikko pääsi kasvilavan päälle, lehtikasan alle talvehtimaan. 

Osa perennoista on leikattu, satoa korjattu ja jalostettu. Kukkasipulit pääsivät tällä viikolla maahan juurtumaan ja odottamaan kevättä. Varsinaista haravointityötä pihalla on hyvin vähän. Keräävä ruohonleikkuri siivoaa nurmikon ja muuten kasvustojen lehdet saavat maatua juuristolla. Syystuulet ovat aina sellaisesta suunnasta, ettei pihan koillispuolella olevan metsän roskat tule pihalle.


lamohietakirsikka
Prunus pumila var. Depresa


Pakkanen on jo hieman puraissut säleikkövilliviinin lehtiä, mutta väriä vielä löytyy.

säleikkövilliviini
Parthenocissus inserta

Lamoalppiruusu Elviira on tehnyt runsaasti nuppuja ensi kevään kukintaan.

lamoalppiruusu
Rhododendron 'Elviira'

Keijunmekosta ja ryhmäsamettikukasta otin siemeniä talteen. Siemenkodat kannattaa jättää ehjiksi, kunnes kylvöaika tulee ajankohtaiseksi. 



Avasin yhden vuoden vanhan keijunmekon siemenkodan malliksi. Siemeniä yhdessä kodassa noin 60 👍 Testaus mielessä voisi näitäkin ylivuotisia idättää tammikuussa. Itämisen kannalta tärkeää on, että siemenen ympärillä olevat "siivet" ovat ehjät.

keijunmekko



ryhmäsamettikukka


Tilatut kukkasipulit saapuivat. 




Kuokkalanluumun pari kiloisesta sadosta suurin osa jalostui hilloksi. 




2 kommenttia:

  1. Sinulla on siellä jo hyvässä vaiheessa syksyn puuhat. Meillä on vielä paljon tekemistä mökillä. Olemme auttaneet anoppia hänen syksyn puuhissa ja kotona olen tehnyt todella paljon. Onneksi olen sipulit istuttanut.
    Mukavia sipulivalintoja olet tehnyt ja siemenet kannattaa kerätä mitä tarvitsee. Hyvää syksyn jatkoa.

    VastaaPoista
  2. 'Elviiran' nuppumäärä lupaa loisteliasta kukintaa ensi kesäksi. Jossain alkupään postauksessasi olikin 'Elviira' komeimmillaan kukassa. Enpä ole muistanut käydä tarkistamassa, onko omissa rodoissa jo nuppuja. Ei hirveästi ole ollut intoa puuhailla ulkona kun on joko ollut liian kylmää tai sitten satanut vettä. Tänäänkin oli melkein koko päivän pakkasella ja nyt peräti -4 astetta. Kevättä odotellessa...
    Aika moni kesäkukka tekee anteliaasti siemeniä, kuten tuo sinun keijunmekkosi osoittaa. Onneksi ei tarvitse kylvää kaikkia kerralla :D Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista