02 heinäkuuta 2021

Louhisaaren juoma

Kesäjuomien aateliksi voisi kutsua Louhisaaren juomaa, joka valmistuu mustaherukanlehdistä. Reseptistä on useita versioita. Alkuperäisenä reseptinä tunnetaan marsalkka Mannerheimin isoäidin kreivitär Eva Mannerheimin  keittokirjaansa merkitsemä ohje. Kirjassa Mannerheimin pöydässä, kreivitär Eva Mannerheim on kutsunut juomaa hänen lapsuutensa jumalaiseksi juomaksi. Juoman mausteena on käytetty sitruunaa ja se on käytetty hiivalla siman tapaan. Juoma on valmistunut reilussa viikossa.

Nopeampi tapa tehdä juomaa, löytyy ohjeesta Marttaliiton Martan käsikirjasta. Juoma valmistuu yhden yön aikana.

5 l vettä

4 l mustaherukanlehtiä

25 g sitruunahappoa

500 g sokeria

Huuhdeltujen mustaherukanlehtien päälle kaadetaan kiehautettu vesi. Lisätään sitruunahappo ja sekoitetaan. Peitetään astia kannella ja annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia. 

Siivilöidään lehdet pois ja lisätään sokeri. Juoma on nyt valmista ja sen voi pullottaa jäähdytystä varten.

Juomaa voi laimentaa kivennäisvedellä. 

Paras juoma syntyy alkukesän nuorista mustaherukanlehdistä. Keskikesällä kannattaa käyttää marjapensaan nuorimpia lehtiä. Vielä ehtii valmistaa tätä 'jumalaista juomaa'.

Louhisaaren juoma ja raparperi-omenapiirakka


Nautitaan lämpimistä ilmoista ja puutarhan antimista 💓


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti